Плевен е домакин на международен конгрес по кореспондентен шах

Във форума ще вземат участие делегати от над 20 страни в света
Мая ПАСКОВА
От 20 до 26 септември в Плевен ще се проведе 61-ият конгрес на Международната федерация по кореспондентен шах (ICCF), в който ще участват делегати от над 20 страни. За историята на древната игра и за целта на този форум разговаряме с Петьо Маринов - президент на клуба по шах “Спартак Плевен ХХI”, а от май 2006 г. председател на Българската федерация по кореспондентен шах (БФКШ).
- Г-н Маринов, какъв е поводът тази година конгресът на ICCF да се проведе в Плевен?
- Решението за това беше взето на предишния конгрес, който се проведе в Испания. Това е била мечтата на поколения български шахматисти. Ето защо българските кореспондентни шахматисти ще бъдат винаги благодарни на човека с безспорно най-голям принос за реализацията на конгреса - народният представител и председател на организационния комитет Румен Петков. От създаването на ICCF през 1951 г. досега са провеждани конгреси от Лондон и Париж, до Даймон Бийч (САЩ) и Буенос Айрес. Такъв е имало дори в Мумбай (Индия). За пръв път кореспондентните шахматисти от цял свят ще заседават в държава от Източна Европа. Това решение е ярко доказателство за авторитета на българския кореспондентен шах в света.
- С какво кореспондентният шах е по-различен от класическия вариант на тази игра?
- Кореспондентният шах дава възможност на всички любители на древната игра да играят без да се откъсват от непосредствените си служебни задължения, без да напускат домашния уют. Това е вариант за срещи с непознати противници от всички краища на света, за установяване на контакти и за разширяване на общата култура и познания. Отсъствието на шахматния часовник прави практически неограничено времето за творческо обмисляне на ходовете, а това от своя страна дава възможност по-дълбоко да се вникне в шахматната позиция, да се разкриват необятните тайни на тази мъдра и вечно жива древна игра.
- В България този спорт има ли достатъчно популярност?
- От провеждането на първите кореспондентни състезания в България изминаха 68 години. Основоположници са Александър Кипров, Андрей Малчев и Никола Бахаров. От 1967 г. България става член на ICCF и заема своето полагащо се място в шахматното семейство. Това дава старт за успехите на българските шахматисти в международните турнири. За отразяване на многобройните изяви на българските кореспондентни шахматисти от 1992 г. и до днес се издава списание “Кореспондентен шах”. От 2006 г. успешно функционира сайтът на БФКШ -
www.corrchessbg.com
- Какви са постиженията на българите в кореспондентния шах?
- България вече има трима гросмайстори (Георги Попов, Младен Гуджев и Николай Нинов), петима старши международни майстори (Георги Сапунджиев, Иля Христов, Йончо Калчев, Валентин Йотов, Искрен Димов), над 15 международни майстори, а през 2006 г. Маргарита Бочева получи званието гросмайстор за жени.
Отборът на България е участвал в два финала и в 10 полуфинала на шахматните олимпиади - най-авторитетните шахматни форуми в световен мащаб. През 1974 г. на VII олимпиада отборът на България се класира на второ място, с което малко страни в света могат да се похвалят.
- Какви са очакванията ви за ефекта от провеждането на конгреса в Плевен?
- Присъствието на представители на повече от 20 държави от цял свят, сред които Швейцария, Германия, Франция, САЩ, Англия, Испания, Италия, Русия, Холандия, Швеция, Словения, Норвегия, Латвия, Гърция, ЮАР и др., ще допринесе за установяване на плодотворни контакти със световния шахматен елит, защото девизът на ICCF: Amici sumus (от лат. ез. - “Приятели сме”), е повече от красноречив. Също така участниците в конгреса ще имат възможност да се запознаят със славната история, с културата, изкуството и природните красоти на България като част от културно-развлекателната програма на форума. Не на последно място това е от полза и на Плевен като домакин на престижното събитие.