На 2 юни ще започне вторият международен гросмайсторски турнир организиран от БФКШ в памет на SIM Иля Христов. Турнира ще е от 7 или 8 категория в зависимост от Ело коефицентите на участниците в следващата ранглиста на ICCF.
В турнира ще вземат участие 15 състезатели от 8 страни.
Българите в турнира са:
IM Спас Спасов-бивш републикански шампион и многократен медалист от републикански първенства.
МС Тошко Кирков-един от най-силните ни състезатели в момента. Републикански шампион отборно и сребърен медалист от индивидиуално първенство. С покрити норми за IM и SIM.
МС Златин Стоянов-двукратен сребърен медалист от ДИП и републикански шампион отборно.
МС Симеон Винчев-бронзов медалист от ДИП и медалист от ДОП.
Деян Димитров-Една от младите ни надежди с огромни шансове за шампионска титла с отбора на Шумен от ДОП.
МС Александър Парушев - Сребърен медалист от ДИП. Един от най-активните ни състезатели.
МС Божидар Игнатов - единственият наш състезател печелил полуфинал с 100% актив. Два пъти оставал на половин точка от нормата за IM.
МС Валентин Минчев - медалист от ДОП и ДИП. С една покрита норма за IM.
Международното представителство в турнира е повече от впечатляващо. За нас е огромна чест играчи от такъв калибър  да играят в нашия турнир !
Magalhães, Leonardo Guedes de /2527/от Бразилия с две покрити норми за IM и SIM.
Hoyos Millán, Luis Bernardo /2564/ от Колумбия с една покрита норма за GM. Наскоро спечели убедително силен международен турнир на бразилската федерация.
SM Pessoa, Francisco Azevedo /2515/ от Португалия . Много активен състезател, с впечатляващи резултати в последните три години.
Siikaluoma, Auno /2525/ от Финландия. Финландският ветеран играе доста добре в турнир от 10 категория на руската федерация и има всички шансове за покриване на норми за всички звания в този турнир.
Voiculescu, Costel /2583/ от Румъния. Представителят на северната ни съседка е с кратка кариера на кореспондентен шахматист, но впечатляващи постижения и колосално ЕЛО. На конгреса в края на годината ще му бъдат присвоени званията IM и SIM.
SM Fischer, Wolfgang /2513/ от Германия. Състезател, който има всички шансове на конгреса в Анталия да бъде обявен за GM !
IM Zhak, Boris Milhailovich /2570/ от Русия. С една покрита норма за GM.

Турнирен директор ще бъде големият приятел на българския кореспондентен шах, международния съдия Klauner, Thed от Люксембург-съдия на финала и всички полуфинали на Европейското отборно първенство.

“Иля Христов беше един от най-стойностните хора между нас и чудесен шахматист. За мен беше чест ,че го познавах и всеки контакт и разговор с него е носил нови и интересни неща за мен.
Радвам се, че БФКШ успя да го почете с един толкова интересен по състав турнир и се надявам да станем свидетели на много интересни партии в негова чест !”

Симеон Винчев
Администратор на БФКШ