Петьо Маринов е преизбран за президент на Българската федерация по кореспондентен шахмат

 

На 21 март / събота/ в зала 9205 на Техническият университет в София се проведе редовно отчетно –изборно събрание на Българска Федерация по Кореспондентен Шахмат.Присъстваха представители на 16 спортни  шахматни клуба от цялата страна. Единствената кандидатура която беше издигната от СКШ Локомотив Мездра за поста Президент на БФКШ беше  на Петьо Маринов .

След продължилите над 6 часа обсъждания и дебати стана ясно че в новият Управителен съвет на БФКШ ще има вече двама плевенчани. С пълно болшинство 16 от 16  бяха избрани досегашният президент на БФКШ – Петьо Маринов ,който беше избран за втори тригодишен мандат и общинският съветник от Плевен и лидер на БСП  Любомир Петков , издигнат от СКШ Спартак Плевен XXI . В управителният съвет влязоха още досегашният вицепрезидент Проф. Георги Сапунджиев , секретаря Спас Спасов , Александър Парушев , Тошко Кирков и Николай Йорданов.

Събранието беше открито от Петьо Маринов, който помоли с едноминутно мълчание присъстващите да почетат паметта на починалият през декември 2008 г. ГМ Георги Попов – първият шампион на България по кореспондентен шахмат и предложи за председател на събранието Проф.Георги Сапунджиев и за протоколчик Спас Спасов.

В отчета  за работата на УС през периода 2006-2009 г . беше изтъкнат огромният напредък в развитието на федерацията. Беше отбелязано отличното финансово състояние и материална база , както и организационното укрепване на БФКШ.

Гл. Асистент завеждащ катедра Шахмат в НСА Радислав Атанасов предложи програма за развитието на детско-юношеският кореспондентен шахмат , която беше гласувана и приета.

 

За повече подробности за бъдещото развитие на БФКШ потърсихме Петьо Маринов .

 

Петьо Маринов :

Програмата на новият УС на БФКШ за периода 2009-2012 г. е насочена главно към увеличаване броят на шахматните клубове за членове на федерацията и за популяризиране на кореспондентният шахмат сред подрастващите. За тази цел сме в период на проучване за възможността за направа на собствен сървър за игра , който до голяма степен улеснява шахматистите .Разработихме и програма за обучение по кореспондентен шахмат на учащи от начален етап на обучение , като може би най-удачно би било шахмата да бъде въведен като раздел в учебната програма по физическо възпитание и спорт. По този начин ще се запълни по естествен начин една празнина в обучението по ФВС , тъй като шахматът е включен сред осемте спорта , по които се провеждат ученически игри , но за разлика от останалите , той не се изучава , което е парадокс. И то въпреки че не отстъпва по популярност сред учащите на повечето от тях. Ако трябва шахматът да бъде приет като СИП , без да е част от учебното съдържание , то това трябва да стане с постановление на Министерски съвет , поради което и предлагаме варианта раздел на ФВС и след това СИП като по-лесен за реализиране.

Предвидили сме организирането на атрактивни семейни турнири и зонални първенства по кореспондентен шахмат. Голямо внимание ще обърнем и на връзките на БФКШ с неправителствени организации – Съюза на глухите и Съюза на инвалидите в България.

 

Какъв беше отзвука от конгреса на международната федерация ICCF  проведен в Плевен  през септември 2008 г. ?

Без никакво съмнение 2008 г. е най-високият връх в историята на кореспондентният шахмат в България ! Освен всички постигнати успехи в организационен план , БФКШ беше домакин на световният конгрес на ICCF ! И не просто домакин – според мнението на присъстващите делегати и гости , това е най-добре проведеният конгрес за последните 10 години. Всички ние , имаме право да се гордеем с това ! УС на БФКШ изказва още веднъж своята благодарност на председателя на организационният комитет Румен Петков / преди броени дни Петьо Маринов връчи на Румен Петков свидетелство за заслужил майстор на спорта ,за изключителните му заслуги за развитието на кореспондентният шах в България /, председателя на ДАМС Весела Лечева , областният управител на Плевен  Цветко Цветков , общинският съветник и лидер на БСП в гр. Плевен Любомир Петков , както и на всички кореспондентни шахматисти , които присъстваха на конгреса и допринесоха за отличната му организация.