в.Посредник 13 септември 2012

Потомък на Панайот Хитов по бащина линия и на единствения Ботев четник от бившия Бургаски окръг - по майчина, бе обявен за заслужил майстор на спорта по кореспондентен шах на провелото се в Плевен Годишно отчетно-изборно събрание на Българската федерация по кореспондентен шах. Както “Посредник” вече писа, президентът на федерацията, който бе избран за трети пореден мандат на последното събрание - Петьо Маринов, е плевенчанин и благодарение на неговата активна дейност и местожителство, конгресът се проведе в нашия град през миналия месец. На него бяха връчени отличия от проведените отборни и индивидуални надпревари по кореспондентен шах и звания. Едно от тях бе и за потомъкът на двете личности, оставили следа в българската история. За незнаещите името на потомъка на двете фамилии е Димитър Карапчански. Той е завършил Университета за строителство, архитектура и геодезия, специалност “Промишлено и гражданско строителство” с второ висше образование в тогавашния ВИФ, са сега Спортна академия - специалност “шахмат”. Г-н Карапчански е треньор, общественик и шахматен съдия от 1961 година.
През 1962 Димитър Карапчански става най-младият за времето си кандидат-майстор на спорта и единствен член на Юношеския национален отбор по шах. Майстор на спорта по кореспондентен шах от 1965 година. През същата тази година става окръжен шампион на Сливен, а през година

по-късно - и бронзов медалист със състава на ЦСКА. С отбора на “Академик” - София той два пъти е отборен първенец и няколко пъти - сребърен и бронзов медалист. 11 пъти покрива нормата за майстор на спорта. Международен майстор по кореспондентен шах през периода 1972-74 година, когато и играе в седмата Олимпиада и печели сребърен олимпийски медал като победител на 5 дъска. През 1972 в Грац, Австрия, завършва на 5-о място на Световното студентско отборно първенство. Впоследствие става победител на много международни турнири в Югославия, Полша, СССР, Чехия, Германия и Англия.
През 1986 година Димитър Карапчански печели откритото първенство на България сред 196 участници от страната и чужбина. Той е допринесъл за развитието на шаха и спортните успехи на немалко именити български шахматисти, сред които гросмайстор Кирил Георгиев, Красимир Русев, Петър Дренчев и много други.
В кореспондентния шах Димитър Карапчански има заслуги като активен деятел, селекционер на националния отбор, откривател и треньор на нови таланти.
“Винаги съм се гордял с моето родословие, но най-вече съм се гордял с това, което съм вършил в работата си, в кариерата си и в шахмата”, бе лаконичен за “Посредник” г-н Карапчански.

http://www.posredniknews.com/site/sport/shahmat/34065-potomak-na-panaiot-hitov-i-na-botev-chetnik-stana-v-pleven-zasluzhil-maistor-na-sporta-po-korespondenten-shah