УС на БФКШ пожелава на всички кореспондентни шахматисти и техните семейства Весела Коледа!

Името Коледа идва от древните римски празници, наречени Календи. Така се казвал първият ден на всеки месец. Особено тържествено се чествали януарските календи, но не защото били началото на Нова година, а защото тогава се избирали новите консули. Гърците, а оттам и славяните, заели думата, за да обозначат празника на зимното слънцестоене, когато денят отново започва да расте. Това е слънчевото възраждане, началото на пролетния цикъл. Коледните празници продължавали дванадесет дни и всеки от тях носел предсказание за времето през дванадесетте месеца на новата година.
Преди 1600 години християнската църква въвела празника Рождество Христово и го свързала с езическите чествания на Слънцето. Коледа и по езическа, и по християнска традиция е дълъг и весел празник. На коледните дни трябва да се срещнем с всички любими хора, да им пожелаем здраве, късмет и благополучие, да им поднесем хубави подаръци и … много да ядем.
Защото ако коледната ни трапеза е богата, богата ще бъде и годината.
На Коледа на масата ни по традиция трябва да има: пита с паричка, баница с късмети, печена кокошка, свинско със зеле, зелеви сърмички, печена тиква с мед, меденки, много плодове, и разбира се българската ракийка и хубавото червено вино.
Всичко е позволено, но с мярка – не преяждайте и не препивайте по празниците!
Отдайте се на настроението от приготовленията, емоциите, очакването и радостта.
Коледните празници обединяват християните от цял свят.
Всяка страна има своя специфична традиция, наред с която в наши дни се утвърждават и все повече общи символи на празника.
На коледните празници роднини и приятели си разменят подаръци, така както мъдреците от Изтока в знак на уважение и почит поднесли на новородения Исус скъпи дарове.
Коледната звезда напомня Витлеемската звезда, изгряла в нощта на Рождество и известила за великото събитие.
Свещите символизират благородната духовна светлина, която озарява Земята с раждането на Божия син.
Коледният венец, с който се украсява вратата на дома, е символ на вярата. Той няма начало и край, така както Господ е вечен и е безкрайна добротата. Вечнозеленото коледно дърво- бор или ела, е символ на живота и безсмъртието.
Традицията да се украсява елха възниква в Германия през XVI век и бързо завладява целия свят.