Резултата в срещата България- Франция е 13-16 за нашите опоненти. В тази среща на националният отбор на България, взеха участие някои от нашите топ гросмайстори и международни майстори по практически шах. Предварителните очаквания за лесна , дори разгромна победа на българските шахматисти не се оправдаха поради няколко причини. Поради огромната си ангажираност и липсата на опит в кореспондентният шахмат , водещите гросмайстори трябваше да се задоволят “само” с борбени ремита. Дори легендарният Кирил Георгиев все още не успява да запише цяла точка за България. Безспорно изненадата поднесе мм Валери Лилов , който загуби и двете си партии. Причината е стряскаща - Валери е изиграл своите партии без помощта на компютър , тъй като е смятал че е забранено . Без съмнение неприятните загуби имат и поучителен ефект за някои наши кореспондентни шахматисти, които все още си позволяват да играят под чужди имена. Явно  е необходимо УС на БФКШ  да предприеме нужните действия за превенция на подобни възможности в бъдеще. Но това е друга тема.

Не бива да се подминава факта , че в този мач някои наши шахматисти не вложиха достатъчно усилия и направиха бързи ремита , може би под влияние на очертаващата се загуба. Все пак и ремито е добър резултат !

Да , ама НЕ ! Както казваше един известен български журналист.

Благодарение на изключителната игра на Румен Ташков , Красимир Бочев и Георги Сапунджиев , както и на непримиримата борбеност на Атанас Куртенков ,Искрен Димов и Николай Йорданов , нашият отбор е на път на обърне мача . Стискам им палци и сърдечно им благодаря от името на УС .

Последно искам да отчета , че в нашият отбор , въпреки класните попълнения , се усещаше липсата по лични причини на някои от утвърдените кореспондентни състезатели , като Димитър Карапчански , Николай Нинов , Александър Гавазов , Йончо Калчев и други. Искрено се надявам ,че те ще съумеят на решат успешно своите проблеми и ще се завърнат бързо на “бойното поле “.

С благодарност и уважение към всички наши шахматисти , които защитават честта на България !

капитан на отбора - Петьо Маринов